CELULIT!?

Zakaj in od kje ter kako se ga znebiti!?

Poznanih je več teorij kaj celulit sploh je in zakaj nastane – odvisno koga poslušate :-).

Taoisti pravijo, da se ujeta čustva kažejo kot celulit. Drugi pravijo, da je celulit izraz za naravno nesimetrično razporeditev maščobnega in vezivnega tkiva v podkožju, ki se kaže v obliki luknjic – od tod tudi izraz »pomarančasta koža«. Tretji pa trdijo, da je celulit posledica nabiranja vode in odpadnih toksinov v vezivnem tkivu okoli maščobnih celic. Vezivno tkivo okoli maščobnih celic otrdi, zato ujame vodo in povzroči to luknjasto kožo – celulit.

Sama po svojih lastnih izkušnjah in opažanjih na strankah menim, da na količino celulita vpliva prav vse zgoraj našteto, vendar je navadno najpogostejše, da gre za prekomerno količino strupov v telesu in upočasnjen limfni obtok. Poleg tega so mogoči vzroki, ki vse še poslabšajo:

 • hormonsko neravnovesje,
 • počasen krvni obtok,
 • premalo gibanja,
 • nepravilna prehrana (mastna hrana in sladkor),
 • čezmerno uživanje kave,
 • tobak in / ali alkohol,
 • premalo dnevno vnesene tekočine,
 • stresno življenje,
 • čustva – žalost, nezadovoljstvo,
 • zdravila (kontracepcija, nadomestna hormonska terapija,…),
 • genetski dejavniki (hormon estrogen)
 • druga obolenja in bolezni,…

Kako celulit nastane in zakaj predvsem pri ženskah?

Celulit imamo predvsem ženske, ker je hormon estrogen tipični ženski hormon. Če se veliko celulita pojavi pri moškem, navadno gre za nepravilno delovanje endokrinih žlez, kar pa kaže na zdravstveni problem.

Žensko telo ima tudi večji odstotek maščobnih celic kot moško telo, ki ima večji odstotek mišične mase. To je posledica evolucije, saj je žensko telo ustvarjeno, da v njem nastane zarodek potomcev, kateremu pa telo mora zagotoviti hranilne snovi, ki pa se shranjujejo v maščobnih celicah.

Zadnje raziskave kažejo, da so ženske, ki imajo visok odstotek mišične mase, premalo estrogena in visok nivo hormona testosterona, ki je značilen za moške, težje zanosijo oziroma obstaja možnost, da so neplodne, običajno tudi nimajo veliko celulita ali so celo brez.

Če ženske nebi imele celulita, ne bi mogle roditi, saj je estrogen tisti hormon, ki je odgovoren za zmehčanje vlaknastega tkiva maternice neposredno pred rojstvom, prav tako pa ima enak učinek na vezivno tkivo, ki povezuje kožo z mišicami.

Vendar pa je neuravnovešeni estrogen odgovoren tudi za celulit v našem telesu. Oslabljeno vezivno tkivo zaradi prevelikega izločanja estrogena povzroči, da koža oslabi – izgubi tonus, maščoba pa pride pod površje kože, to pa se kaže kot celulit. Navadno je to normalen pojav pri ženskah, vendar če se višku estrogena pridruži še slaba cirkulacija, se pojav celulita še poslabša.

Življenjski slog – gibanje, prehrana, stres, odvisnosti, vse to vpliva na vidnost celulita. Celulit ni povezan niti s starostjo, niti s telesno težo.  Zaradi vnosa preveč nezdrave hrane in pijače, dihanja nečistega zraka, premalo gibanja, kajenja, alkohola, predvsem pa sladkorja, se cirkulacija limfnega sistema upočasni.

Kot sem že omenila je limfni sistem odgovoren za prenos in izločanje strupov iz telesa. Če je le ta upočasnjen, »len«, nepretočen, umazan se vedno več strupov nalaga v tkivu pod kožo, kjer se dobesedno ujamejo, na začetku se kažejo kot majhne luknjice, ki čez čas zrastejo v prave blazinice. Povečevanje teh strupov se kaže v večji gostoti tekočin v masnem tkivu, te goste tekočine pa onemogočijo ponovno absorpcijo maščob v krvni obtok, kjer bi se porabile kot energija. Naložijo se in se večajo ter postajajo vedno bolj trdovratne.

Celulit je torej motnja v maščobnem tkivu, ki je posledica prekomernega kopičenja odpadnih snovi – strupov v telesu, ki se po naravni, zdravi poti ne morejo izločiti skozi kožo, kar pa se seveda odraža kot celulit (kot tudi akne in mozolji).

Kje vse se celulit nabira?

Najpogosteje se pojavlja na stegnih in zadnjici, na trebuhu in nadlahti. Najbrž poznate tudi izraz »jahalne hlače«? Jahalne hlače so v veliki meri prave blazinice strupov in umazanije, ki se leta in leta nabirajo, zato s časoma  lahko postanejo tudi popolnoma trde.

Poznamo 3 stopnje celulita…

Poznamo 3 stopnje celulita. Največ pa je odvisno je od tega kakšna je starost celulita. Pomembna je tudi telesna teža, zastajanje tekočine v telesu, kvaliteta krvne cirkulacije, zdravila,…

Stopnja 0: brez celulita.

Stopnja 1: celulit je viden, ko sedimo ali kožo stisnemo v gubo.

Stopnja 2: celulit je viden ko stojimo, v ležečem položaju manj.

Stopnja 3: celulit je viden v vseh položajih, tudi ko ležimo.

Metode zmanjšanja celulita

Celulit lahko zelo zmanjšamo in poskrbimo, da je manj viden, težko pa ga v celoti in popolnoma odstranimo, vsekakor tukaj igrajo vlogo hormoni. Odpravimo in omilimo ga lahko tako, da spodbudimo limfni obtok, odstranimo strupe iz telesa, povečamo prožnost kože in jo navlažimo, izboljšamo cirkulacijo krvni v koži.

Obstajajo tudi druge metode zmanjševanja in odpravljanja celulita, vendar je sprememba življenjskega sloga obvezna:

Vse te tretmaje si lahko privoščite tudi v našem Centru FIZIZ. Naj vas OPOZORIM, da zgolj le zgoraj naštete metode ne bodo prinesle optimalnih rezultatov, če ne boste spremenili svojega življenjskega sloga – prehrana, gibanje!

KONTAKTIRAJTE NAS!

Terapije & Masaže: 040 814 313 (Tina)

Kozmetične storitve: 040 229 866 (Polona)

Email:

 fiziz.tina@gmail.com

apolonijakster@gmail.com

Naslov: Sveti Duh 192, 4220 Škofja Loka

NA VSE TERAPIJE IN PREGLEDE SE JE POTREBNO PREDHODNO NAROČITI!

Cenik velja od 1.1.2020.

Veljavnost DARILNEGA BONA je 2 leti.

Obiščite nas na Facebooku!

Vse pravice pridržane! © 2020 Fiziz