LUSKAVICA – PSORIASIS

Kaj je, zakaj nastane in kako se jo znebiti?

98% bolezni je psihosomatskega izvora. Skoraj za vsako boleznijo, težavo, bolečino se skriva nek psihološki dejavnik, ki je pripomogel k nastanku le tega. Tudi pri luskavici je tako, gre za razpad ravnovesja v telesu. Običajno izbruhne ob stresih, čustvenih izpadih, šokih,… Kakorkoli lahko se jo zajezi, lahko se jo pozdravi. Vsekakor pa nanašanje krem in gašenje manjših ali večjih izbruhov ne bo prineslo dolgotrajne rešitve in ozdravitve. Potrebno se je znebiti tudi miselnih in čustvenih vzorcev, v red spraviti črevesje, s tem posledično tudi glavo (saj sta povezana) in okrepiti imunski sistem. Šibak imunski sistem povzročijo skrbi, povzroči ga strah od skrbi. Vse to je seveda mogoče, vse to nam omogoča Scenar tehnologija s katero dosežemo veliko in še več.

Kaj je luskavica?

Luskavica je kožna bolezen, ki jo zaznamujejo natančno določene rdečkaste, luskaste, površinske lezije. Območje kože, ki je prizadeto zaradi luskavice je lahko majhno – le nekaj pik, kot luske ali pa je večje. Najbolj pogosto se pojavi nad komolci, koleni, na območju trupa in pa na lasišču. Po navadi gre za akutne napade, ki jim najpogosteje sledi remisija. Za luskavico lahko trpi vsak, ne glede na spol in starost, vendar se le ta najpogosteje začne med 25. in 35. letom starosti.

Luskavica je posledica prehitrega razmnoževanja kožnih celic. Nove celice kože nastajajo tako hitro, da odmrlih celic ni mogoče odstraniti in ta nakopičena gmota celic tvori značilne srebrnkaste luske. Pospešeno razmnoževanje novih celic pa nastane zaradi neravnovesja dveh kemikalij, ki spremenita delitev celic.  

Približno 40% ljudi, ki imajo luskavico je dedne narave, ta bolezen je že v družini, gre za genetski dejavnik, ki se ga lahko prekine. Poleg tega je luskavica povezana tudi s čustvenim stresom, debelostjo in kajenjem. Ljudje z različnimi okužbami ali šibkim imunskim sistemom imajo večje tveganje za nastanek luskavice.

Priporočila…

Zaužijte tri obroke beljakovinske hrane (3x/dan 1 beljakovinski obrok) in vsak dan zaužijte popoln dodatek vitamina B (B kompleks, po navodilih proizvajalca). Zdravljenje luskavice z zdravili lahko izčrpa telo beljakovin in pa tudi  folne kisline. Ribe, kot so skuša, losos, sardine – vsebujejo omega 3 maščobne kisline, ki zmanjšajo pogostost izbruhov luskavice. Če jemljete predpisan Retinol-A za zmanjševanje vnetja, so olja, ki jih najdemo v teh ribah, še posebej koristna za povečanje učinkovitosti zdravila. Vegetarijanci in vegani lahko uporabljajo DHA maščobne kisline, vendar te ne vsebujejo ene izmed esencialnih omega 3 kislin, ki so povezane z zmanjševanjem vnetij, in to je EPA maščobna kislina. Zato npr. jemanje lanenega ali sojinega olja poleg DHA maščobnih kislin zagotavlja dovolj omega 3. Borage olje ali svetlinovo olje (primrose olje) sta prav tako zelo dobrodošla in v veliko pomoč.

Uživajte hrano bogato z vlakninami in zvečer pred spanjem zaužijte 5 gramov v vodi topnih vlaknin (guar gum, pektin, psyllium ali indijski trpotec). Sestavine v dietetičnih vlakninah vežejo toksine in spodbujajo njihovo izločanje z blatom, prav tako izboljšajo prebavo.

Dnevno za 15 ali 20 minut  izpostavite prizadeto kožo jutranjemu ali večernemu soncu oziroma sončni svetlobi. Ultravijolični žarki pomagajo koži sintetizirati vitamin D, ki upočasni celične procese, ki sodelujejo pri razmnoževanju kožnih celic. Učinkovita je tudi vsaka ultravijolična svetilka, ki oddaja UVB žarke, prav tako tudi nanašanje krem, ki vsebujejo ​​vitamina D. Če  oziroma, ko se izpostavite soncu ali uporabljate UV žarnico, uporabite kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem vsaj 15.

Izogibajte se alkoholu. Alkohol bistveno poslabša luskavico, saj poveča absorpcije toksinov iz črevesja.

Od mesa uživajte samo pusto govedino. Uživajte prehrano bogato s sadjem in zelenjavo, ribami, saj namreč takšna hrana ne slabša stanja luskavice. Zelo dobrodošlo je, da si pišete nekakšen dnevnik prehranjevanja, le tako lahko prepoznate tista živila, ki vam sprožijo ali poslabšajo luskavico. Bodite pozorni, da nimate suhe kože, predvsem pa se je potrebno izogibati detergentom in milom, saj detergenti navadno aktivirajo kemikalijo, ki spodbuja razmnoževanje celic na koži,. Kožo lahko namažete z vazelinom, aloe vero ali rastlinskimi olji, kar olajša luskavico. Predvsem pa ohranjajte kožo vlažno v zimskih mesecih.

Zelo priporočljivo je, da uživate 50% presne (surove) hrane in le ta naj vključuje veliko sadja, polnovrednih žit in zelenjave.

Nekaterim ljudem stanje luskavice olajša, če večkrat na dan na problematična mesta nanesejo bombažne krpice namočene v morski vodi.  

Sarsaparilla ali Smilax aspera zelišče je lahko koristno pri zatiranju bolj kronične oblike luskavice, ki povzroča večje lezije.

Manjše izbruhe luskavice je najučinkoviteje zdraviti v kombinaciji z zdravili, vključno steroidi, ki skupaj z zelišči razkrajajo luske in preprečujejo ponovna vnetja. Ukinitev steroidnih zdravil, lahko na žalost, pripelje do hudega poslabšanja.

Ker luskavica pod stresom izbruhne, je zelo pomembno, da se redno sproščate in uporabljate kakršnekoli tehnike spročanja (redna vsakodnevna vadba, ki ne sme biti preintenzivna – sprehodi, rahel tek,…), dihalne vaje, vizualizacije, meditacije, refleksoterapija, masaža, tuina terapija, joga, pilates,… ). Intenzivna ali zelo intenzivna vadba poslabša stanje luskavice, saj se pri (zelo) intenzivni vadbi dvigne nivo kortizola in adrenalina, kar zatre imunski sistem in poslabša celjenje luskavice. Kombinacija kroničnega stresa z intenzivno vadbo (kratkotrajno izboljša počutje, dolgotrajno izčrpa telo) negativno vpliva na luskavico in zdravljenje le te.

Dokazano je tudi da izguba telesne teže izboljša zdravljenje luskavice (pri prekomerno hranjenih posameznikih).

Stanje luskavice se včasih izboljša po zdravljenju celiakije ali različnih alergij na hrano.

Dolgotrajna uporaba kortizonske kreme, ki se najpogosteje predpisujejo za zatiranje luskavice, kožo stanjša in jo naredi bolj občutljivo.

S Scenar tehnologijo lahko omilite ali celo odpravite luskavico, okrepite imunski sistem in ponovno vzpostavite ravnovesje v telesu.

Zelišča za zunanjo uporabo, ki se uporabljajo za zdravljenje luskavice:

 • Aloe  vera gel (uporabljajte ga po navodilih proizvajalca). Lajša vnetje in preprečuje okužbo
 • Andiroba in ali Copaiba olje. Zagotavlja hitro lajšanje vnetja ter pospeši celjenje.
 • Kapsaicinska krema. Lajša bolečine.
 • Kamilica krema. Blaži vnetje, ki jih poslabša alergija.
 • Sivka – kopel (50 g zelišča na 1L vode, pustite stati čez noč). Kopanje oziroma umivanje prizadetih območij. Lajša bolečine.  
 • Sladki koren krema. Podaljša čas delovanja hidrokortizona.
 • Slez (Marshmallow root) krema. Tvori zaščitno plast pred okužbo.

Zelišča, ki jih se uporabljajo interno za zdravljenje luskavice:

 • Barberry root ali kitajski copits ali Kanadski zlati koren (Goldenseal) ali Oregon grape root – tablete doza 250-500 mg 3x/dan – Preprečujejo nastajanje strupov v črevesju.
 • Dong quai kapsule doza 500 mg/dan. Zmanjšuje raven vnetja, če ga vzamemo takoj na začetku izbruha.
 • Milk Thistle – gelkapsule doza 120mg 3x/dan. Zmanjšuje pogostost izbruhov in ohranja zdravje jeter.
 • Sarsaparilla fluidextract  doza 1-2 žlice (4-8ml) 3x/dan. Veže se s črevesnimi toksini, tako da lažje izstopijo iz telesa.
 • Sojin izoflavonski koncentrat kapsule doza 3000 mg/dan. Ustavi tvorbo keratina – proteina, ki tvori plake.

OPOZORILO IN PREVIDNOST PRI UPORABI ZELIŠČ!!!

Ne nanašajte kapsaicina na poškodovano kožo in izogibajte se stiku z očmi, usti, sluznico.  

Ne uporabljajte Barberry korenine, Coptis , Goldenseal ali Oregona grape root, če ste noseči ali imate bolezen žolčnika. Ne jemljite teh zelišč z dodatnim vitaminom B6 ali z beljakovinskimi dopolnili, ki vsebujejo aminokislino histidin.

Ne jemljite Coptisa dlje kot 2 tedna naenkrat.

Ne jemljite Goldenseal, če imate srčno-žilne bolezni ali glavkom.

Ne jemljite Oregon grape root dlje kot 2 tedna naenkrat.

Milk thistle lahko povzroči blago drisko.

Ne jemljite vseh zelišč naenkrat! Začnite postopoma in vedno preberite navodila proizvajalcev!

Zelišča NISO nadomestek zdravil uradne medicine!

Čustva, miselni vzorci, izvor luskavice?!

Na splošno gre za preobčutljivost in veliko potrebo po ljubezni in naklonjenosti, ki ni zapolnjena, kar morda spominja na eno težko obdobje življenja.

V preteklosti doživet zelo velik občutek zapuščenosti in/ali ločenosti od nekoga ali nečesa, kar je bilo zelo pomembno in drago. Pri luskavici to pomeni, da je šlo za dvojno ločitev, pogosto za dve različni osebi ali za dvojno ločitev od iste osebe. Morda ločitev od dveh staršev, ko sem bil otrok. To je sorodstvena vez, ki za posameznika veliko pomeni, saj kot otrok najbolj potrebujemo fizični stik s starši in pa ljubezen, ki naj bi jo nam dali.

Dvojna ločitev je morda bila od moje mame in enega od bratov ali sester ali od soproga/e ali projekta v službi (ki ga oseba doživlja, kot svojega otroka) ali kakršna koli druga kombinacija, ki vključuje ločitev od dveh oseb ali dveh situacij, ki jih imam rad in zelo cenim.

Morda se počutim ločenega od sebe, od lastne identitete. Poleg tega se lahko počutim prisiljenega, da imam nekakšne »neželene« stike z drugimi osebami oziroma ljudmi. Dejstvo, da sem ločen oziroma, da se počutim ločenega, mi onemogoča ta stik, zlasti stik z dotikom in s tem tudi mojo kožo, z osebami, ki jih imam rad. Ponovna združitev (sprostitev, prepustitev) je videti nemogoča in takrat se tudi pojavi luskavica. Strah, da ne bom poškodovan, zato tudi želja po ohranjanju določene razdalje, »distance« med mano in drugimi ljudmi.

Luskavica je tudi zelo pameten način, ki ga moje telo uporablja za zaščito pred preveliko fizično bližino in deluje kot nekakšna zaščita pred lastno ranljivostjo. Je kot oklep, ki do skrajnosti ščiti moje telo. Zato doživljam notranji konflikt. Ambivalentnost med mojimi potrebami in željo po tesni povezanosti in strahom pred stiki, zaradi česar držim distanco.

Želja nadzorovati, kaj mi dajo drugi. Osvoboditi se moram določenih miselnih vzorcev in stališč, ki so se nabrali tekom življenja in zdaj nimajo več nobenega razloga, da bi obstajali, saj mi le škodijo.

Potlačena lastna čustva, me konstantno  zadržujejo v lastni tesnobi. Svoje življenje nadziram dobro, vendar le do trenutka, ko se moram soočiti s svojimi lastnimi čustvi, takrat me obide nekakšen občutek panike. . Nadziram svoje življenje dovolj, do trenutka, ko se moram soočiti s svojimi čustvi.

Sprejemam svojo občutljivost. Stvari delam zase, odločam se zase in ne na podlagi tega, kar drugi ljudje pričakujejo od mene. In čeprav se je luskavica najverjetneje pojavila po bolečem dogodku ali čustvenem šoku, jo sprejemam kot del naravnega procesa življenja in rasti, zato, da bi znotraj postal močnejši in trdnejši. Soočam se z vsakim svojim čustvom. Zaupatam vase. Drznem si tvegati, da se bom odprl drugim, da bom dobil nežnost stikov po katerih v resnici hrepenim, vendar se jih hkrati bojim. S tem, ko sem “v stiku” s tistim, kar se dogaja v meni, tesnoba daje pot zaupanju vase in v življenje.

KONTAKTIRAJTE NAS!

Terapije & Masaže: 040 814 313 (Tina)

Kozmetične storitve: 040 229 866 (Polona)

Email:

 fiziz.tina@gmail.com

apolonijakster@gmail.com

Naslov: Sveti Duh 192, 4220 Škofja Loka

NA VSE TERAPIJE IN PREGLEDE SE JE POTREBNO PREDHODNO NAROČITI!

Cenik velja od 1.1.2020.

Veljavnost DARILNEGA BONA je 2 leti.

Obiščite nas na Facebooku!

Vse pravice pridržane! © 2020 Fiziz