Scenar tehnologija

 

SCENAR je kratica za ime metode: 

SAMODEJNO

KONTROLIRANA

ELEKTRO

NEVRO

ADAPTIVNA

REGULACIJA

Scenar terapija izboljšuje delovanje celotnega telesa, pomaga povrniti, ohranjati in optimizirati splošno zdravstveno stanje. 

Je prva elektroterapevtska naprava, ki deluje po načelu upoštevanja povratne bioinformacije med telesom in napravo. Naprava zaznava stalno spreminjajočo se električno impedanco kože ter modulira obliko in moč impulzov. Tako je vsak impulz drugačen od prejšnjega, da se organizem ne navadi in ne oslabi njegov orientacijski odziv.

Napravo so razvili v okviru sovjetskega vesoljskega programa. Cilj je bil ustvariti majhno, prenosno, energetsko varčno, a hkrati zelo učinkovito napravo, ki ohranja zdravje astronavtov in jim omogoča vrhunsko telesno in psihično stanje.

Originalne naprave Scenar in protokole zdravljenja sta izumila Aleksander Revenko in Aleksander Karasjev. Po razpadu Sovjetske Zveze je postal Scenar dostopen tudi za širšo medicinsko skupnost. Aparat je registriran v Registru medicinske tehnike pri Ministrstvu za zdravje Rusije in je odobren za uporabo v medicinskih praksah. Danes ga uporabljajo v več državah, med drugim v Kanadi, ZDA, Avstraliji, Nemčiji, Švici, Nizozemski, Angliji in tudi v Sloveniji.

Tehnologija Scenar terapije

Metoda temelji na načelih tradicionalne kitajske medicine, znanju akupunkture in akupresure, ter na sodobnih dosežkih elektroterapije.

Osnovni mehanizem elektroterapevtskega delovanja naprave je nevro-adaptivno prilagajanja, ki zagotavlja dinamično ravnovesje človeškega organizma, tako z okolico, kot tudi z notranjostjo organizma.

Scenar ponovno vzpostavlja in/ali ohranja homeostaza.

Scenar oddaja električne impulze, zelo podobne živčnim impulzom v našem telesu. V točki stimulacije nastajajo kemijske in električne spremembe, ki se širijo po celotnem nevronu in aktivirajo ciklične spremembe. Impulz naprave Scenar aktivira niz elektrokemijskih reakcij, ki omogočajo proces regeneracije in samo-zdravljenja organizma. 

Naše telo je sestavljeno iz simpatičnega in parasimpatičnega živčnega sistema. Če je med njima ravnotežje, potem smo zdravi, če ravnotežja ni, potem zbolimo. Simpatični del nas spravlja v stres in stisko, stiska pa blokira prost pretok energije po telesu. Če je nekje energijski pretok moten, prihaja do zmanjšane funkcije dela telesa, slabega počutja, pomanjkanja energije in na koncu to pripelje do bolezni.

Regulacija vseh vitalnih funkcij v našem telesu poteka preko tesne povezanosti in medsebojnega delovanja živčnega in endokrinega sistema. Ta nadzor poteka preko izločanja biološko aktivnih snovi, ki jih imenujemo živčni prenašalci. Delimo jih na:

 • Monoamine (adrenalin, noradrenalin, dopamin, serotonin, oktopamin)
 • Nevropeptide (enkefalini, endorfini)
 • Aminokisline (glutamat, glicin, GABA, aspartat)

Monoamini in aminokisline so značilni za debela mielinizirana živčna vlakna A- in B-, ter imajo točno določeni fiziološki učinek. Medtem, ko so nevropeptidi telesu lastne farmacevtske učinkovine, ki omogočajo organizmu proces samoregulacije in samozdravljenja ter so najpomembnejši kemični modulatorji pri Scenar terapiji, saj vplivajo na C- vlakna. In prav glavni cilj Scenar terapije je spodbuditi zadostne količine nevropeptidov za lajšanje bolečine in začetek samozdravljenja. 70% živčnih vlak v telesu predstavljajo C- vlakna. Prenašajo informacije iz periferije k možganom. 

Naše telo se lahko navadi na določeno patološko stanje, ki ga je povzročila poškodba, bolezen ali celo zastrupitev. Zato je glavni cilj elektroterapije maksimalno efektivno vzdraženje peptinergičnega C- vlakna, kar bi posledično pomenilo sproščanje učinkovitega odmerka nevropeptidov, ki so potrebni za  premagovanje motenj v organizmu. Ker se ti peptidi sproščajo in učinkujejo nekaj ur, se postopek celjenja oziroma zdravljenj nadaljuje še nekaj časa po zaključeni terapiji. Sproščanje nevropeptidov pri terapiji Scenar pa vpliva tudi na kemična ravnovesja v organizmu, odpravljanje nespečnosti, težave z apetitom, vedenjske težave in adrenalno izgorelost. 

Neinvazivni SCENAR-impulz zahvaljujoč svojim fizikalnim značilnostim (velika amplituda, majhna moč in kratkotrajno delovanje) uspe vzdražiti vse vrste živčnih vlaken brez kakršnekoli poškodbe in preko nevropeptidov aktivirati endokrino in humoralno adaptacijo.

Za dosežek maksimalnega terapevtskega učinka je potrebno, da električni impulz avtomatsko spreminja svoje parametre v skladu z reakcijo, ki jo inducira v organizmu. Takšno dinamično usklajevanje parametrov impulza in stanja organizma imenujemo pri SCENAR- tehnologiji informacijska biopovratna zveza.

SCENAR je prva elektroterapevtska naprava, ki deluje po principu upoštevanja povratne bioinformacije med telesom in napravo.

Scenar terapija

Naprava je velika kot televizijski daljinec, z njo pa prek kože delujemo na celoten organizem s posebnimi električnimi impulzi, ki so podobni živčnim impulzom v našem telesu.

Scenar učinkuje na podlagi zakonitosti, da so vsi notranji organi in človeška koža tesno povezani preko živčnega sistema.

Koža je zemljevid, ki odraža stanje notranjih organov in sistemov v človeškem organizmu, hkrati pa je tudi največji organ, ki omogoča zaznavo zunanjih dražljajev. Zato je s to napravo mogoče uravnavati stanje notranjih organov prek delovanja na koži. 

SCENAR terapija izboljšuje delovanje celega telesa in pomaga povrniti, ohranjati in optimizirati splošno zdravstveno stanje in okrepiti imunske mehanizme.

Terapija s SCENARjem je povsem neinvazivna in neboleča, brez vnosa kemičnih substanc  in nezaželjenih učinkov. SCENAR ne zdravi kot naprava, le spodbuja endogene rezerve organizma k samozdravljenju.

Elektrode SCENAR-ja postavljamo na različne predeli kože, v odvisnosti od aktualnih težav. Izbor con stimulacije pa temelji na starodavnih znanjih vzhodne medicine in sodobne nevroznanosti.

Terapija deluje v splošnem na treh ravneh:

 1. Bio-kemična raven: aparat spodbuja izločanje nevropeptidov- naravnih zdravilnih učinkovin.
 2. Bio-energetska raven: aparat čisti in ureja živčne in energetske poti ter tako obnavlja pretok energije in informacij
 3. Informacijska raven: aparat “bere” informacije s površine kože in jih uporabi za generiranje prilagodljivega električnega impulza, ki ga prenese na isti del površine kože.

Učinki Scenar terapije

 • reanimacijski
 • protibolečinski
 • protivnetni
 • protialergijski
 • normalizacija žilnega tonusa
 • deluje proti oteklinam
 • ustavlja krvavitve
 • znižuje previsoko telesno temperaturo
 • reparativni
 • regenerativni
 • kozmetični
 • normalizacija vseh vrst presnovnih procesov
 • normalizacija delovanja organov in sistemov
 • zmanjšuje izraženost patoloških procesov in pospešuje rehabilitacijske procese
 • omogoča zmanjšanje terapevtskih odmerkov zdravil in s tem morebitne nezaželene učinke medikamentne terapije

Scenar terapijo uporabljamo preventivno in kurativno, pri akutnih in/ali kroničnih stanjih. 

SCENAR terapija je namenjena uporabi v različnih vejah medicine kot sestavni del kompleksnejšega zdravljenja ali kot samostojni niz terapij. Uporablja se pri vseh starostnih skupinah.

Komu SCENAR lahko pomaga?

Najpogosteje se Scenar aparat uporablja za lajšanje bolečin. Ker z aparatom stimuliramo celotni živčni sistem, Scenar zelo blagodejno vpliva na celotni organizem, ne le na bolečino. Vsekakor pa je potrebno ugotoviti zakaj se je bolečina pojavila in kje leži vzrok za to.

Vsaka bolečina nam sporoča, da v telesu vlada neravnovesje, nekakšna blokada, ki moti prost pretok energije.

Če se bolečina ne odpravi, vsekakor to lahko pelje v hujše bolezni. 

Scena terapije pa ni namenjena le v stanjih bolečine in/ali bolezni, temveč se uporablja tudi preventivno. S tem preprečimo, da bi se bolečina ali bolezen sploh pojavila.

Razumeti moramo, da ima vsaka celica, vsak organ, vsako čustvo, vsak košček našega telesa določeno frekvenco. Ko se pojavi bolečina, bolezen, torej neravnovesje v telesu, pomeni, da je frekvenca v telesu nizka. In prav s Scenar terapijo te nizke frekvence dvigujemo na višje ravni in s tem zdravimo ali pa preprečujemo, da bi huje zboleli. 

S Scenar terapijo lahko zdravimo vsako neravnovesje telesa - najrazličnejša vnetja, poškodbe, bolečine, bolezni dihal, bolezni urogenitalnega sistema, bolezni črevesja, hormonska neravnovesja, zlome, kožne bolezni, alergije, bolezni zob in dlesni, nižanje temperature, otekline, edemi, težave z očmi, glavobole, migrene, rehabilitacije po poškodbah in / ali operativnih posegih, nevro-muskulatornih težavah, adrenalno izgorelost, kronično utrujenost, sindrom izgorelosti, nespečnost,…

Raziskave pa kažejo tudi, da s Scenar terapijo lahko pomagamo tudi pri neplodnosti, impotenci, izboljšamo koncentracijo in spomin ter pomnenje.

Scenar blagodejno in pozitivno vpliva na vseh ravneh – fizični, psihični in duhovni / čustveni ravni. 

Čustva vplivajo na nastanek bolezni!

98% bolezni je psihosomatskega izvora. Naša čustva – jeza, zamerljivost, žalost, obupanost, občutki krivde, ljubosumnost, zavist, pohlep,… ter v prvi vrsti strah vplivajo na nastanek bolezni. Vsa ta neželena čustva rušijo harmonijo, ravnovesje našega telesa. In prav s Scenar terapijo lahko odpravimo vse stare vzorce, očistimo podzavest in preprečimo ali pa pozdravimo bolezen, bolečino, ki se je že transformirala v fizično obliko. Nekako resetiramo naše telo, zvišujemo frekvenco, vibracije in ustvarjamo ravnovesje. Kjer so visoke frekvence, bolezen ali bolečina ne moreta preživeti. Terapije lahko izvajamo tudi na dojenčkih in majhnih otrocih ter uspešno odpravimo strah, travmo, ki so jo lahko tekom poroda doživeli.

Scenar terapije nas osvobodijo starih (miselnih vzorcev), ki smo si jih ustvarili sami in jih podedovali od svojih (najpogosteje) staršev. 

Scenar terapije najpogosteje izvajamo kot: 

 • Terapije pri Adrenalni izgorelosti (kronična utrujenost, izgorelost)
 • Protibolečinska terapija
 • Hormonska terapija
 • Imunska terapija
 • Preventivno

Kako pogosto izvajamo terapije in kako dolgo trajajo?

Da bi dosegli trajen pretok regulatornih peptidov, kar povzroči samoregulacijo ter samozdravljenje telesa, je v začetni fazi priporočljivo, da se terapije izvajajo čim pogosteje.

 
Pri akutnih stanjih, svežih poškodbah in ranah je terapijo priporočeno ponavljati vsak dan (celo večkrat dnevno) ali vsaj dvakrat do trikrat  na teden, pri kroničnih stanjih navadno terapijo izvajamo enkrat tedensko.


Kako učinkovita bo terapija in koliko časa bo trajala, je odvisno od vsakega posameznika posebej. Na trajanje terapije vplivajo različni: splošno zdravstveno stanje, starost posameznika, resnost bolezni,…

Pri kroničnih stanjih priporočamo 12 terapij, pri akutnih stanjih navadno zadostujejo že tri terapije. Posamezna terapija individualno glede na težave in potrebe posameznika, lahko od 30 minut do 90 minut.  

Ker metoda Scenar temelji na znanju Tradicionalne Kitajske Medicine, lahko terapije kombiniramo tudi s tui-no masažo, refleksoterapijo, aktivacijo meridianov in akupunkturnih oziroma akupresurnih točk, ki so optimalne za povrnitev ravnovesja in dobrega počutja.

Ker vse naše stranke obravnavamo holistično ter strmimo k iskanju primarnega vzroka za nastale zdravstvene težave, vsak posameznik pred terapijo prejme formular, ki ga izpolni. Poleg tega se z vsakim posameznikom pred terapijami pogovorimo. Na podlagi anamneze in drugih pregledov (merjenje pretočnosti meridianov, NLS obravnava), individualno izberemo protokole in terapije, saj le na takšen način lahko izvajamo in zagotovimo celostno obravnavo. 

Reakcije Scenar terapij?

Pri zdravljenjem kroničnih obolenj lahko pride do reakcije oziroma »Healing Crisis«, kar pomeni, da se trenutno stanje lahko poslabša. Posamezniki lahko občutijo padec energije, utrujenost in slabo počutje. Pojavi se lahko diareja, bruhanje, oteklina, srbečica, rdečica, splošno slabo počutje, motnje srčnega ritma. Lahko se pojavijo tudi težave na čustvenem in duhovnem nivoju. Napadi joka, smeha, žalosti, jeze, agresije, ljubosumja,… Do tega pride, ker telo preintenzivno reagira in skuša prehitro vzpostaviti normalno stanje oziroma homeostazo. Vsekakor je to dober znak, saj je telo odreagiralo na Scenar terapijo. Če se pojavijo akutna stanja, lahko izvajamo druge tehnike, ki takšne reakcije olajšajo.  

Po začetnih terapijah se lahko ponovno vrnejo zdravstvene težave, ki naj bi bile že preteklost, vendar niso bile pozdravljena, ampak le zazdravljene. To so težave, ki so se le potuhnile, telo se je navadilo, bolečine ali bolezen pa se je pojavila na drugem organu ali sistemu. Vsekakor je to zelo pozitivno, ker s tem lahko potencialno zdravimo in tretiramo vzrok za trenutno bolezensko stanje in se dokončno ozdravimo in pozdravimo tudi zastaranih bolezni. 

Kako se pripraviti na terapijo?

Za čim boljše rezultate se pred terapijo izogibajte kopanju, tuširanju dve uri pred in po terapiji. Prav tako ni dobro, da se pred terapijo prenajemo ali uživamo alkohol.
V nekaterih primerih je potrebno odstraniti dlake na nekaterih delih telesa, saj s tem zagotovimo optimalen kontakt med elektrodo in kožo ter s tem omogočimo dober prenos signalov v možgane. 


Na splošno izkušnje zdravnikov, terapevtov in zdravilcev kažejo da imajo pacienti po terapiji več energije, bolj osvežujoč spanec in izboljšan občutek ugodja.

Terapija je namenjena uporabi v različnih vejah medicine kot sestavni del kompleksnejšega zdravljenja ali kot samostojni niz terapij.

Naprava Scenar je namenjena za uporabo strokovnjakov z medicinskega področja in zahteva vsaj osnovno medicinsko znanje in razumevanje fizioloških procesov in tudi patologijo bolezenskih stanj.

Kontraindikacije?

Scenar terapije se ne izvajajo:

 • Pri posameznikih, ki imajo epilepsijo 
 • Pri posameznikih s srčnim spodbujevalnikom
 • V nosečnosti (pogojno)

KONTAKTIRAJTE NAS!

Terapije & Masaže: 040 814 313 (Tina)

Kozmetične storitve: 040 229 866 (Polona)

Email:

 fiziz.tina@gmail.com

apolonijakster@gmail.com

Naslov: Sveti Duh 192, 4220 Škofja Loka

NA VSE TERAPIJE IN PREGLEDE SE JE POTREBNO PREDHODNO NAROČITI!

Cenik velja od 1.1.2020.

Veljavnost DARILNEGA BONA je 2 leti.

Obiščite nas na Facebooku!

Vse pravice pridržane! © 2020 Fiziz